Bij vastgoedonderhoud moet de organisatie zich niet bezighouden met afdingen op de prijs, maar met het optimaal organiseren van beheerprocessen. Door over de eigen grenzen heen te organiseren ontstaan slimme processen, de beste onderhoudsscenario’s en – niet onbelangrijk – forse besparingen.
Jarenlang was de bouw gericht op technische oplossingen. En via een traditionele aanbesteding werd vervolgens die oplossing tegen de laagst mogelijke prijs ingekocht. Er was minder oog voor het feit dat bijvoorbeeld huurders meerdere malen thuis moesten blijven of dat er op verschillende plekken dezelfde informatie werd vastgelegd.
De organisatie zou via arbeidsintensieve aanbestedingstrajecten of dikke kwaliteitshandboeken haar risico’s indammen en de kosten minimaliseren. Deze schijnzekerheid zet echter alle innovatie op slot. Investeren in een efficiënte en effectieve samenwerking is in die situatie niet aan de orde.
Met resultaatgericht onderhoud is dit verleden tijd. We verruimen onze blik en betrekken het uitvoerende onderhoudsbedrijf al in de planvorming en bij de resultaatsbepaling. Niet louter de technische oplossing of de laagste inkoopprijs staan centraal. Het meetbare resultaat is het leidende principe: een gezamenlijk bepaalde balans tussen kwaliteit, huurderstevredenheid en (onderhouds)kosten. En dit neemt momenteel een grote vlucht, want de resultaten zijn verbluffend. Een besparing van 20% op directe kosten en 50% op indirecte kosten is reëel en haalbaar. En dat met een toename van de huurderstevredenheid en het feit dat uw werk leuker wordt omdat het over inhoud gaat. Niet over pingelen en wantrouwen. Geen ‘georganiseerd wantrouwen’, maar een vruchtbare samenwerking!
Rico Leemreijze