Door: Rico Leemreijze

Mijn jongste dochter stelde mij gisteren deze vraag, nadat er wederom strengere maatregelen zijn getroffen. Aandoenlijk hoe zij laat blijken hoe voor haar de wereld lijkt stil te staan. Maar ook een kijkje in hoe verkrampt we misschien wel reageren. Er gaat immers ook nog veel wél door. Of beter gezegd, er kan naast de lente juist nog veel doorgaan. Sterker nog, ik zie zelfs kansen op bepaalde fronten in de corporatiesector!

Kramp
Kramp is een plots opkomende pijnlijke samentrekking van de spieren. Ik heb het zelf mogen ervaren bij een gevalletje zelfoverschatting bij de IJsselloop afgelopen jaar. Je wordt overvallen en plots kun en doe je niets meer. Gelukkig zakte het ook wel weer snel af en heb ik het zelfs nog rustig uitgelopen in een behoorlijke tijd 😊.

Ook de reactie op de eerste verdergaande maatregelen voor het Coronavirus was er eentje van verkramping. Vele individuele aanvullende maatregelen werden getroffen en enkele opdrachtgevers sloten de deuren of legden projecten stil. “Better safe than sorry.”

Nu we langzaamaan landen in de nieuwe realiteit zakt de kramp ook wat af. We durven weer voorzichtig de spieren aan te spannen en merken dat dat nagenoeg pijnloos kan.

We kunnen door!
Ook ik heb de afgelopen week nieuwe inzichten gekregen. Naast een spoedcursus on the job van ‘Microsoft Teams’ en de confrontatie met wel erg moeilijk huiswerk van mijn oudste dochter… Zie ik ook dat ons werk gewoon door kan gaan.

Het werken op afstand is niet alleen effectief, we hebben ook al diverse creatieve manieren gevonden om het leuk te maken. En daar waar onze corporaties al ‘ontkrampt’ zijn maken we weer mooie meters. Sterker nog, we zien mogelijkheden!

We leven in een land waar onze regering op basis van adviezen van experts beslissingen neemt. Continu zoeken zij de balans tussen dwang en vertrouwen in het burgerschap. Het maakt mij een trots burger van Nederland dat ik vertrouwd word en nog steeds bewegingsruimte heb. De beperkingen die mij worden opgelegd zijn weliswaar ingrijpend, maar er blijft ruimte die met eigen verantwoordelijkheid mag worden ingevuld.

Kansen voor corporaties
En vanuit die verantwoordelijkheid kunnen wij kansen creëren om de ruimte die er is, maximaal te benutten. Door effectief gebruik te maken van de extra tijd bijvoorbeeld, die de beperkingen ons opleveren. Een verantwoordelijkheid die we moeten nemen. Een kans om te benutten. Een verplichting die we hebben naar onze huurders. Dus niet in de kramp blijven hangen, maar even rust nemen en met de beperkingen van stijve kuiten wél doorlopen naar de finish. Om je vervolgens trots te laten inhalen door je vrienden.

En nu de eerste normalisatie van de onwerkelijke situatie er lijkt te zijn, zeg ik: pak de kansen! Want:

 • Er is nu capaciteit bij leveranciers
 • Er is nu capaciteit bij de medewerkers door wegvallen van andere taken
 • Remote werken is bijzonder effectief
 • Het is een vruchtbare tijd voor verdere digitalisering:
  • Deze tijd is de ultieme legitimering voor verdere digitalisering van de dienstverlening
  • De noodzaak voor digitale bedrijfsvoering wordt expliciet in deze tijd (continuïteit)
  • Ouderen worden door de ‘social distancing’ in rap tempo meer digitaal
 • De ICT-beheerorganisatie en uw infrastructuur worden nu getest; knelpunten en kansen worden helder en kunnen worden weggenomen en benut.

Keep on going en laat je straks trots inhalen door je huurders! We will support you.

En oh ja, voor mijn jongste dochter… De lente gaat ook door schat!

Bekijk onze laatste berichten

Sparren tijdens CorporatiePlein 2022

CorporatiePlein 2022
Met welke missie bezoek jij het CorporatiePlein? Rico, Tom, Joyce en Jurgen komen graag kennis met je maken om te sparren over thema’s als klantbeleving, SlimmR samenwerken in vastgoed, veranderopgaven en onbegonnen werk.   Maar ook voor de welbekende actie en hersenkrakers kun je bij ons terecht. Gooi deze editie letterlijk een balletje op en […]
Lees meer

Trots op UWOON corporatie!

Trots op UWOON woningcorporatie!  Samen met de buurtbeheerders en leefbaarheidsmedewerkers van Uwoon en Itris heeft onze collega Mieke Kroon een prachtig resultaat neergezet. Uwoon kan met trots zeggen dat: 🔵 Het leefbaarheidsproces staat als een huis! 🔵 Het proces is volledig gedigitaliseerd in het zaaksysteem.  🔵 Met de bijbehorende monitor heeft UWOON het gewenste inzicht en […]
Lees meer

MastR Class Platformicatie op 15 september 2022

Oprichter/partner van Marketingfacts en strategisch adviesbureau Upstream Marco Derksen neemt je tijdens de MastR Class ‘Platformicatie’ mee in de verandering naar de nieuwe netwerksamenleving binnen #woningcorporaties. De MastR Class vindt plaats in de kantine van De Gasfabriek, dé Business Innovation Campus in Deventer, met aansluitend een netwerkborrel. Zien we jou ook op 15 september? Kom inspiratie opdoen én geniet van […]
Lees meer

Digitale transformatie, van A naar anders

Denk jij al na over de digitale transformatie van de samenleving en zet je daar nu ook al stappen in? ‘Digitale transformatie gaat over het anders organiseren én in veel voorkomende gevallen over een ander businessmodel. Niet van A naar B maar van A naar Anders’. Marco Derksen neemt je in onze MastR Class mee in […]
Lees meer

Aftermovie MastR Class Klantbeleving!

Nagenieten van onze eerste MastR Class Klantbeleving! Ben jij er de volgende MastR Class ook bij? Dat kan! De volgende MastR Classes staan gepland op 15 september 2022 en 1 december 2022. In september staat het thema Platformicatie centraal en in december gaan we het thema samenwerken in vastgoed behandelen.   Geïnteresseerd? Aanmelden voor één […]
Lees meer

SummRcourse 2022

Wat een bijzondere editie! Ook dit jaar trokken wij ons als team weer 3 dagen terug om onszelf te verrijken met kennis en kunde. Zo hebben wij onszelf en elkaar gechallenged op het thema ‘lef’ en ‘vertrouwen’. Het was een fysieke, mentale, emotionele en spirituele beproeving. Fantastisch! Bijzondere verhalen, waardevolle inzichten en toepasbare handvatten, die […]
Lees meer

Bekijk alle nieuws & blogs

© 2022 SmartR | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline