Door: Rico Leemreijze

Mijn jongste dochter stelde mij gisteren deze vraag, nadat er wederom strengere maatregelen zijn getroffen. Aandoenlijk hoe zij laat blijken hoe voor haar de wereld lijkt stil te staan. Maar ook een kijkje in hoe verkrampt we misschien wel reageren. Er gaat immers ook nog veel wél door. Of beter gezegd, er kan naast de lente juist nog veel doorgaan. Sterker nog, ik zie zelfs kansen op bepaalde fronten in de corporatiesector!

Kramp
Kramp is een plots opkomende pijnlijke samentrekking van de spieren. Ik heb het zelf mogen ervaren bij een gevalletje zelfoverschatting bij de IJsselloop afgelopen jaar. Je wordt overvallen en plots kun en doe je niets meer. Gelukkig zakte het ook wel weer snel af en heb ik het zelfs nog rustig uitgelopen in een behoorlijke tijd 😊.

Ook de reactie op de eerste verdergaande maatregelen voor het Coronavirus was er eentje van verkramping. Vele individuele aanvullende maatregelen werden getroffen en enkele opdrachtgevers sloten de deuren of legden projecten stil. “Better safe than sorry.”

Nu we langzaamaan landen in de nieuwe realiteit zakt de kramp ook wat af. We durven weer voorzichtig de spieren aan te spannen en merken dat dat nagenoeg pijnloos kan.

We kunnen door!
Ook ik heb de afgelopen week nieuwe inzichten gekregen. Naast een spoedcursus on the job van ‘Microsoft Teams’ en de confrontatie met wel erg moeilijk huiswerk van mijn oudste dochter… Zie ik ook dat ons werk gewoon door kan gaan.

Het werken op afstand is niet alleen effectief, we hebben ook al diverse creatieve manieren gevonden om het leuk te maken. En daar waar onze corporaties al ‘ontkrampt’ zijn maken we weer mooie meters. Sterker nog, we zien mogelijkheden!

We leven in een land waar onze regering op basis van adviezen van experts beslissingen neemt. Continu zoeken zij de balans tussen dwang en vertrouwen in het burgerschap. Het maakt mij een trots burger van Nederland dat ik vertrouwd word en nog steeds bewegingsruimte heb. De beperkingen die mij worden opgelegd zijn weliswaar ingrijpend, maar er blijft ruimte die met eigen verantwoordelijkheid mag worden ingevuld.

Kansen voor corporaties
En vanuit die verantwoordelijkheid kunnen wij kansen creëren om de ruimte die er is, maximaal te benutten. Door effectief gebruik te maken van de extra tijd bijvoorbeeld, die de beperkingen ons opleveren. Een verantwoordelijkheid die we moeten nemen. Een kans om te benutten. Een verplichting die we hebben naar onze huurders. Dus niet in de kramp blijven hangen, maar even rust nemen en met de beperkingen van stijve kuiten wél doorlopen naar de finish. Om je vervolgens trots te laten inhalen door je vrienden.

En nu de eerste normalisatie van de onwerkelijke situatie er lijkt te zijn, zeg ik: pak de kansen! Want:

 • Er is nu capaciteit bij leveranciers
 • Er is nu capaciteit bij de medewerkers door wegvallen van andere taken
 • Remote werken is bijzonder effectief
 • Het is een vruchtbare tijd voor verdere digitalisering:
  • Deze tijd is de ultieme legitimering voor verdere digitalisering van de dienstverlening
  • De noodzaak voor digitale bedrijfsvoering wordt expliciet in deze tijd (continuïteit)
  • Ouderen worden door de ‘social distancing’ in rap tempo meer digitaal
 • De ICT-beheerorganisatie en uw infrastructuur worden nu getest; knelpunten en kansen worden helder en kunnen worden weggenomen en benut.

Keep on going en laat je straks trots inhalen door je huurders! We will support you.

En oh ja, voor mijn jongste dochter… De lente gaat ook door schat!

Bekijk onze laatste berichten

Aanhaken of afhaken

“𝗛𝗲𝘁 𝗶𝘀 𝗮𝗮𝗻𝗵𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗮𝗳𝗵𝗮𝗸𝗲𝗻” Het was één van de reacties gisteren tijdens de aftrap van de Platformexpeditie voor onderhoudspartijen. Wij presenteerden onze ‘platformgedachte’ voor reparatieonderhoud aan diverse onderhoudspartijen. “Ik denk inderdaad dat dit de toekomst is,” was ook zo’n reactie. Dit geeft aan dat wij samen verder willen met deze leerreis en concretisering van […]
Lees meer

Ga mee op Platformexpeditie

Kan dat nou niet makkelijker? Als je met Booking.com en Uber een hotelkamer of een taxirit kunt boeken, dan moet je toch een reparatieverzoek ook als zodanig kunnen indienen en afhandelen? 🤝🏻 Wat kunnen wij leren van deze disruptieve business modellen? SmartR heeft een inspirerende gedachte hierover. 👀 Een gedachte die inmiddels al heeft geleid […]
Lees meer

Maak kennis met Jasper

Zoals eerder aangekondigd is het team van SmartR versterkt door twee enthousiaste collega’s. Waaronder Jasper Bouwhuis! Tijd om kennis te maken met deze energieke Business Consultant. ⬇️ Met Jaspers jarenlange ervaring in de corporatiesector weet hij zijn weg wel te vinden. Zo heeft hij de nodige kennis van digitalisering en procesoptimalisatie. Inmiddels is Jasper al […]
Lees meer

Maak kennis met Gerrit

Heb jij al kennis gemaakt met Gerrit Kuipers? Deze enthousiaste Business Consultant versterkte onlangs ons team. Tijd om hem aan jou voor te stellen. ⬇️ Een echte mensen-mens. Dát is Gerrit. Met mensen werken, het begeleiden van projecten en meegenomen worden in alle processen, daar krijgt Gerrit energie van. Hij begon in november bij SmartR en draait al volop mee […]
Lees meer

Donatie aan Het Vergeten Kind

Net als iedere kerst doneren wij ook dit jaar weer een mooi bedrag aan een goed doel. Dit jaar Het Vergeten Kind. Met dit soort donaties krijgen kinderen in onveilige of onleefbare thuissituaties de liefde en aandacht die zij nodig hebben. Zo hopen wij bij te dragen aan kleine lichtpuntjes, en er weer een groots […]
Lees meer

Geslaagde MastR Class Platformicatie

Geslaagde MastR Class! ✅ Afgelopen donderdag vestigde de tweede MastR Class zich in de sfeervolle Gasfabriek. Deze kennissessie stond in het teken van Platformicatie. Keynote speaker Marco Derksen nam de deelnemers mee in de verandering naar de digitale netwerksamenleving. Geïnspireerd door het verhaal van Marco gingen de deelnemers vervolgens actief aan de slag met diverse […]
Lees meer

Bekijk alle nieuws & blogs

© 2023 SmartR | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline