Door: Rico Leemreijze

Het is je vast niet ontgaan: er is een verschuiving gaande van een productgerichte benadering naar een klantgerichte benadering. Binnen woningcorporaties staren we ons nog te veel blind op de functionaliteit van de applicatie of de efficiency van het proces. De ‘best-practice’ van een applicatie-leverancier is echter slechts een functionele basis. Juist dúrven organiseren op klantbeleving gaat het verschil maken in het plezier voor de medewerker en de klantwaardering van de huurder. Daarbij staan emotionele thema’s voor klanten centraal in het proces van optimaliseren.

Elke dag zijn wij als corporatie gefocust op het leveren van onze diensten en producten op het gebied van bouwen, onderhouden en verhuren van woningen. Onze processen en systemen worden hierop ingericht en als medewerkers van de corporatie proberen we dat te omarmen en coördineren. Hoe kan je daarbovenop organiseren op klantbeleving?

Wachten voor de achtbaan
Ik neem jullie even mee naar de Efteling. Gezellig! Althans voor de meesten ;-). De Efteling is verkozen tot het meest klantvriendelijke bedrijf van 2019. De grootste dissatisfier voor een bezoekje aan de Efteling is de wachttijd bij attracties. Jarenlang keek de Efteling functioneel naar verbeteringen en er zijn diverse procesoptimalisaties doorgevoerd: langere openingstijden, nieuwe attracties, het splitsen van wachtrijen en extra horeca. Toch is de meest gewaardeerde optimalisatie niet een functionele geweest, maar een emotionele. Door het wachten leuker te maken is de klantwaardering gestegen. Zo is de wachtrij voor de Vliegende Hollander gethematiseerd en kom je alvast in de stemming voor de achtbaan; Een andere kijk naar een klantproces. Een frisse blik door de klantbril.

Pianomuziek op het perron
Nog een voorbeeld. De NS. Het op tijd rijden van de trein, werkende wifi en een zit-plek zijn zaken die je als reiziger verwacht. Uiteraard zet de NS in om deze verwachtingen waar te maken. Maar de oudste wet van klantwaardering is die van het overtréffen van verwachtingen. Dit impliceert dat als de NS maximaal presteert op deze aspecten, je voldoet aan de verwachtingen. Je krijgt een 7.

Ook de NS heeft de klantbril opgezet en had het lef te organiseren op klantbeleving. Dat leidde tot verrassende inzichten en toevoegingen aan de dienstverlening die erg gewaardeerd worden door de reiziger. Zo wordt de stationspiano alom geprezen en is de ov-fiets het resultaat van inzicht in de klantbeleving (‘ik wil van deur tot deur en niet van station naar station’).

3 fases in klantwaardering
Functionele service is niet langer onderscheidend. Ook niet voor de woningcorporatie. Het zijn basis hygiëne factoren. De rationele basis die elke corporatie inmiddels op orde heeft (of hoort te hebben ;-)). In onderstaande driefactortheorie/-model van Nariaki Kano wordt het effect op klantwaardering weergegeven.

  1. Basic
    Basic expactations; de klant vraagt er niet om, dit wordt in basis verwacht. Heb je deze aspecten niet op orde, dan is er grote ontevredenheid.
  2. Performance
    Satisfieers; de klant vraagt er om. De tevredenheid neemt toe zodra de kwaliteit toeneemt.
  3. Delight
    Delighters; de klant verwacht het niet. Zorgt voor wow effect. Hiermee kun je je klant verrassen en je onderscheiden.

Een klantgerichte corporatie
Extreem gemak (‘operational excellence’) blijft voor de huurder belangrijk, maar is een basic expectation. Het verschil maak je met échte betrokkenheid (‘customer intimacy’). Hoe je die aandacht vormgeeft met een grote hoeveelheid verschillende huurders en inbed in een woningcorporatie deelt Petra Sweep in deze whitepaper. Want echte betrokkenheid is lastig in een proces te vatten, maar wel essentieel. De NS en de Efteling gingen ons voor… Welke corporatie volgt?

Bekijk hier het whitepaper ‘Je corporatie organiseren op klantbeleving’.  

Bekijk onze laatste berichten

Visueel inkijkje Platformexpeditie

Wat een commitment was er op 31 oktober! 🙏 Zie hieronder nog een visueel inkijkje in onze ontdekkingsreis naar één platform voor reparatieonderhoud voor de corporatiesector… 👀
Lees meer

Welkom Amber!

Nieuwe collega Amber Huidink – Tinneveld verwelkomt jou voortaan bij SmartR 👋 Een lunch regelen, events organiseren of gastvrouw zijn op het hoofdkantoor. Amber is als nieuwe Backoffice Manager een manusje van alles. Met haar ‘niet stil kunnen zitten’-mentaliteit pakt zij events, marketing en sales met beide handen aan. Ze zorgt er daarnaast voor dat alles op […]
Lees meer

About last week… the next step

𝗔𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗲𝗲𝗸… 𝗧𝗵𝗲 𝗻𝗲𝘅𝘁 𝘀𝘁𝗲𝗽 Hoe realiseren we één platform voor reparatieonderhoud voor de corporatiesector? Op onze volgende bestemming in onze reis stonden we stil bij deze vraag. Het event waarin we concrete stappen hebben gezet. 🎯 ➡️ Digitaal strateeg Marco Derksen nam ons mee in het grotere plaatje: hoe ziet de informatiesamenleving 3.0 eruit […]
Lees meer

Final call! Platformexpeditie

📢 Final call! Meld je aan en bundel samen met andere corporaties en onderhoudspartijen ideeën tot een concrete realisatie voor één platform(samenwerking) op het gebied van reparatie onderhoud. Let’s do it! ➡️ Meld je hier aan. 🔥 Ga mee op ontdekkingsreis ⏰ Dinsdagochtend 31 oktober 2023 📍 Go Ahead Eagles, Deventer
Lees meer

Vacature: Consultant RGS

𝗪𝗶𝗷 𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗦𝗹𝗶𝗺𝗺𝗥 𝗦𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻! 🤝 Geen georganiseerd wantrouwen maar een vruchtbare samenwerking. Hoe zet je als corporatie de kennis en kunde van jouw onderhoudspartners in voor meer kwaliteit, hogere huurderstevredenheid en lagere kosten? SmartR is koploper op dit thema! Wij hebben al veel vernieuwende en slimme samenwerkingen opgezet tussen corporaties en vastgoedonderhoudsbedrijven. ✅ […]
Lees meer

SmartiesAutomaat gearriveerd

De winnaars van de SmartR Kennisquiz op CorporatiePlein 2023 hebben namens Domesta de Smarties Automaat in ontvangst mogen nemen! Heel veel plezier Thomas Deen en Frank Harwig en dank voor de toffe ontvangst!
Lees meer

Bekijk alle nieuws & blogs

© 2023 SmartR | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline