“ICT wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Maar krijgt nooit de aandacht die het eigenlijk zou moeten hebben”, stelt Theo Buurman, regisseur ICT bij WBO Wonen. Daar kwam begin 2020 verandering in. Toen schakelde de corporatie SmartR ICT Beheer in. Odwin (SmartR) werkt 2 dagen in de week, als functioneel beheerder, aan alle meldingen die binnen komen en helpt WBO bij de digitaliseringsslag. En toen Theo zelf uitviel als gevolg van corona kon Odwin zijn taken meteen overnemen.

 

Extra ICT-ondersteuning

“Ik heb wel affiniteit met IT, maar bén geen ICT-er”, stelt Theo. Duidelijke taal. Daar houden ze van in Oldenzaal. “Mijn rol is daarom bewust omschreven als ICT-regisseur. Daarbij ben ik de enige die binnen WBO belast is met ICT-zaken.” Maar de ambities bij WBO Wonen zijn juist groot. “Die digitaliseringsslag willen we nu echt maken. Daarnaast geloven wij dat het thuiswerken onderdeel wordt van de standaard.”

 

Thuiswerken is het nieuwe normaal

“Deze pandemie heeft ons daarin wel geholpen”, vertelt Theo. “Collega’s werken thuis en je bent in één klap afhankelijk van de digitale werkomgeving. Je hebt geen archiefkast bij de hand en geen collega tegenover je die je even wat kan vragen.” WBO werkt daarom al een tijd toe naar een volledige cloudoplossing.  

 

Werken in de Cloud

WBO was druk bezig met de implementatie van werken in de Cloud. De eerste collega’s waren net aan het werk met bijvoorbeeld Teams en SharePoint. Een week na de aftrap hiervan viel Theo uit. En zo viel Odwin met zijn neus in de boter.  “Voor mij was dat erg fijn”, vertelt Theo. Want er stond al een programma voor thuiswerk-instructies klaar, waarbij collega’s in kleine groepjes wegwijs gemaakt werden  met hun nieuwe werkplek. “Daarin heeft Odwin veel werk verzet. En wij zijn erg tevreden! Als ik de meerwaarde zou moeten uitdrukken in een cijfer geef ik het een ruime 8.

 

Oplossing VPN-tunnel

Ook bij het realiseren van een veilige netwerkverbinding voor de thuiswerkers kon Odwin vlot doorpakken. “Die verbinding, de VPN-tunnel, heeft bij ons voor veel ellende gezorgd”, stelt Theo. “Toen was het prettig dat we Odwin in huis hadden. Hij is technisch beter onderlegd dan ik en laat zich niet snel in een hoekje praten. In een paar gesprekken met de softwareleverancier kon hij de boel straktrekken. Het probleem is nu opgelost!”

 

Sparren met vakgenoten

Naast de tijdelijke ondersteuning van ICT-beheerder Odwin schakelde WBO ook extern projectleider Pascal in. “Ik heb een sparringpartner nodig”, meent Theo. “En daarom ben ik onwijs blij met het team dat we nu hebben staan. Pascal neemt de organisatie mee en houdt collega’s enthousiast, en Odwin die technisch veel kennis heeft en alles waarborgt. Dat maakt ons krachtig.”

 

Sterk drietal

De drie hebben wekelijks een moment waar ze oplossingen uitwisselen. Van een telefoon die geen Whatsappjes meer ontvangt tot Outlook-problemen. Want de behoefte voor ondersteuning is sterk aanwezig bij WBO. “Als ik een probleem heb, dan bel ik Odwin, want die lost het wel op.” Dat is wat ik hoor van collega’s”, lacht Theo. “Die kwaliteit kan ik in mijn eentje gewoon niet leveren.”

 

En dat ziet hij absoluut niet als nadeel. “Dat is juist goed, het toont meteen aan wat voor ICT-afdeling WBO Wonen in de toekomst nodig heeft. En Odwin en Pascal motiveren mij ook weer met hun kennis en kunde. Dankzij hen krijg ik weer nieuwe ideeën voor toekomstige projecten en de planvorming voor WBO.”

 

Digitaliseringsslag

Theo is druk bezig met de toekomst van IT binnen de organisatie. ‘’Het komende jaar benutten we om goed inzicht te krijgen hoeveel uur ICT-ondersteuning benodigd is. De uitkomsten hiervan nemen we mee in de besluitvorming hoe de IT-afdeling van de toekomst er binnen WBO uit moet komen te zien. Andere vraagstukken die hierbij aan bod komen zijn de infrastructuur en de informatiebeveiliging. Hoe gaan we dit structureel vormgeven?’’

 

De ICT-afdeling van de toekomst

“Zonder IT kunnen we simpelweg de organisatie niet meer laten draaien”, dat staat voor Theo vast. “We moeten bewuster kijken: Wat betekent dit voor het kennisniveau van de organisatie? En welk type collega’s hebben we op iedere afdeling nodig? Want of het nu werken met een ERP systeem is, of werken in de Cloud… Als je op afstand moet werken is het zó noodzakelijk dat iedereen daar prettig mee kan werken. Dan is een sterke ICT-afdeling écht onmisbaar.

 

Bekijk onze laatste berichten

Erica en Janta, van harte welkom!

Het heeft even geduurd, maar ook de andere winnaar van de SmartR Kennisquiz op CorporatiePlein 2023 heeft de Smarties Automaat in ontvangst mogen nemen. De automaat staat er prachtig bij. ✨ Heel veel plezier en bedankt voor de fijne ontvangst Hofmeier!
Lees meer

Erica en Janta, van harte welkom!

Het is weer de eerste van de maand… Reden voor een feestje, want Erica Leferink en Janta Visser zijn vandaag bij ons begonnen! Zij zullen uiteraard nog voorgesteld worden, maar SmartR heet hen alvast van harte welkom en uiteraard veel succes in hun nieuwe functie 🤗
Lees meer

Bedrijfsprocessen efficiënter dan ooit

Bij SmartR implementeerden we onlangs AFAS Software, waardoor onze bedrijfsprocessen efficiënter dan ooit zijn! 🚀 Met uitgebreide CRM-dossiers verbeteren we klantrelaties en automatiseren we financiële processen voor meer strategische focus. Daarbij realiseren we een efficiënte HR- en salarisadministratie en behouden we volledige controle over projecten van voor- tot nacalculatie. Het standaardiseren en automatiseren van de bedrijfsprocessen […]
Lees meer

De eerste personeelsbijeenkomst van het jaar

De eerste personeelsbijeenkomst van het jaar! Kennisdelen en verbinden doen we niet alleen extern, maar ook intern. Maandelijks komt ons team samen om te delen wat ons bezighoudt en inspireren wij elkaar. Daarnaast is het ook een moment van elkaar weer zien, want de meeste collega’s werken op locaties.
Lees meer

Welkom Agnes!

Wegens aanhoudende groei verwelkomende SmartR onlangs een nieuw teamlid: meet Agnes 👋 Met haar bijna 25 (!) jaar aan ervaring in het corporatievak, maakt zij graag de digitaliseringsslag bij onze klanten. Ze neemt je hierover even kort mee. ⬇️ Op dit moment ontfermt Agnes zich als Functioneel Beheerder over het IT-landschap van Dudok Wonen en IJsseldal Wonen. Applicatiebeheer, […]
Lees meer

Onvergetelijk ski-uitje

Successen moet je vieren! 2023 was ons beste jaar ooit! We hebben nog nooit zoveel corporaties in één jaar mogen ondersteunen bij het verbeteren, vernieuwen en transformeren van (een deel) van de organisatie. Daar kwam nog eens bovenop dat uit het klanttevredenheidsonderzoek dit gemiddeld gewaardeerd werd met een 8,2 en een NPS score van +23. […]
Lees meer

Bekijk alle nieuws & blogs

© 2024 SmartR | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline